Bitcoinit.net

1 BTC ≈ 45668,75 EUR
100 EUR ≈ 0,0022 BTC

Bitcoinin vaiheiden arkisto

Olet täällä: Bitcoinin vaiheet

25.04.2019: New Yorkin oikeusministeri syyttää Bitfinexiä ja Tetheriä laajamittaisesta petoksesta

Yhdysvaltain New Yorkissa sijaitsevan New Yorkin piirikunnan korkein oikeus julkaisi 25. huhtikuuta 2019 yhteensä 23 sivua sisältävän dokumentin. Sen voi ladata PDF-formaatissa tästä linkistä. Tällä sivulla julkaistu juttu perustuu pääosin edellisestä linkistä avautuvaan dokumenttiin.

Vakaakolikko, ”stablecoin”, Tether (USDT) ja kryptovaluutan osto- ja myyntialusta Bitfinex ovat olleet New Yorkin oikeusministerin tähtäimessä vuodesta 2018 lähtien. Tutkimuksen käynnisti Office of the Attorney General, josta käytetään tässä jutussa jatkossa lyhennettä OAG. Kun Bitfinex ja Tether huomasivat olevansa epäiltyjä mahdollisesti lain rajat ylittävästä toiminnasta, ne ottivat yhteyttä OAG:hen marraskuussa 2018 keskustellakseen asiasta. Sekä Bitfinex että Tether käyttivät silloin samaa lakitoimistoa edustamaan molempia tahoja.

Yksi syy Bitfinexin ja Tetherin tutkimiseen on se, ettei kumpaakaan niistä ole rekisteröity New Yorkin rahoituspalvelujen osastolle vaikka molemmat tarjoavat finanssipalveluita newyorkilaisille. Lisäksi OAG:n huomion kiinnitti se, että Tetherin ja Bitfinexin taustalla ovat samat päätöksentekijät ja osittain sama henkilöstö. Kolmas varoitusmerkki OAG:n kannalta on se, että Bitfinex ja Tether ovat käyttäneet lukuisia kolmannen osapuolen tarjoamia maksuvälittäjiä, joiden tehtäviin on kuulunut asiakkaiden nostopyyntöjen käsitteleminen. Osa maksuvälittäjistä on ollut Bitfinexin ja/tai Tetherin omistajien omia firmoja, sekä yksityisten ihmisten — ystävien — omia pankkitilejä.

OAG:n suurin epäily: 850 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria on liikutettu luvattomasti

OAG:n mukaan edellisvuoden puolessa välissä Bitfinexillä oli suuria hankaluuksia toteuttaa asiakkaidensa jättämät nostopyynnöt. Se johtui siitä, että kolmannen osapuolen maksuvälittäjä Crypto Capital, joka hallinnoi valtaosaa Bitfinexin varoista, joko a) kieltäytyi käsittelemästä nostopyyntöjä, b) kieltäytyi palauttamasta varoja Bitfinexiin tai c) ei kyennyt palauttamaan varoja Bitfinexiin. OAG:n keräämän Bitfinexin-Crypto Capitalin välisen viestienvaihdon perusteella Bitfinexissä johtavassa asemassa ollut henkilö ”rukoili” erästä Crypto Capitalin työntekijää palauttamaan varat. Lokakuussa 2018 Bitfinex julkaisi tiedotteen, jossa se vakuutteli kykenevänsä toteuttamaan nostopyynnöt ongelmitta. Esimerkiksi seuraavat viestit Bitfinexiltä Crypto Capitalille voivat kertoa todellisesta tilanteesta:

 • 17.10.2018: Merlin: Oz I need urgently some funds
 • 17.10.2018: Merlin: either Tethers or USD, we need at least 100M within the next week
 • 17.10.2018: Merlin: the situation looks bad, we have more than 500 withdrawals pending and they keep coming in
 • 18.10.2018: Merlin: sorry to be pushy but can you try sending something already today
 • 18.10.2018: we have about 400 small wires pending, the total amount is only 5M, but we have to send them out quickly, people are enraged
 • 18.10.2018: too much money is trapped with you and we are currently walking on a very thin crust of ice

(Yllä mainitussa viestittelyssä Merlin tarkoittaa erästä Bitfinexin vanhempaa työntekijää, Oz puolestaan erästä Crypto Capitalin työntekijää.)

Nimettömäksi jätetty Crypto Capitalin työntekijä kertoi OAG:n mukaan Bitfinexissä päättävässä asemassa olleelle, tai mahdollisesti edelleen olevalle, henkilölle, ettei 851 miljoonan Yhdysvaltain dollarin suuruista rahapottia kyetä palauttamaan, sillä viranomaiset ovat jäädyttäneet ne Portugalissa, Puolassa ja Yhdysvalloissa. Edellä mainittu väite ei Bitfinexin ja Tetherin lakiasiain edustajien mukaan ole uskottava. OAG puolestaan uskoo, ettei Bitfinex pääse käsiksi edellä mainittuun summaan. Bitfinex ei ole julkisesti varoittanut sijoittajia menettämistään varoista.

Bitfinex ja Tether yrittävät kaapia rahaa

21. helmikuuta 2019 Bitfinex ja Tether järjestivät tapaamisen selvittääkseen millä keinolla niiden toimintaa voidaan jatkaa kun 851 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria on hukattu. Tapaamisessa ryhdyttiin selvittämään mahdollisuutta järjestää sellainen transaktio, jolla Bitfinex pystyisi nostamaan rahaa Tetherin rahavaroista tarpeen mukaan.

 • OAG:n mukaan tapaamisen varrella sovittiin niin, että Bitfinexille lainattaisiin 600–700 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Tetherin varoista.
 • Tapaamisen yhteydessä ei keskusteltu millä tavalla siitä olisi hyötyä Tetherille tai niille henkilöille, joiden hallussa on USDT:tä.
 • Ei myöskään ehdotettu, että kyseinen transaktio paljastettaisiin sijoittajille, Bitfinexin käyttäjille tai niille, joiden hallussa on USDT:tä.
 • Tapaamisessa ei havaittu eturiitaa siinä, että Bitfinexin ja Tetherin taustalla toimivat samat henkilöt.
 • OAG:ta ei informoitu lainan takaisinmaksuaikataulusta eikä myöskään aikataulusta, jolloin transaktio tehtäisiin Tetheristä Bitfinexiin.

625 ja 625

Tetheriä siirrettiin salaisesti Bitfinexin ulottuville 625 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä 27. maaliskuuta 2019. Siitä informoitiin OAG:ta kaksi päivää tapahtuneen jälkeen, ja samassa yhteydessä OAG:ta informoitiin toisesta, aikaisemmin täysin salatusta, 625 miljoonan Yhdysvaltain dollarin suuruisesta transaktiosta. Siinäkin siirrettiin Tetheriä Bitfinexin tarpeisiin. Ensimmäinen salattu transaktio tapahtui marraskuussa 2018.

Tetherin vastine

Tether.io-sivustolla julkaistiin pian New Yorkin oikeusministerin viimeisimmän intervention jälkeen tiedote. Tiedotteen otsikko on Tether Respond to New York Attorney General’s Actions. Tiedotteessa ei ole päivämäärää. Tether syyttää New Yorkin oikeusministerin toimistoa pahantahtoisesta toiminnasta ja virheellisistä väittämistä, kuten väitetystä 850 miljoonan Yhdysvaltain dollarin menetyksestä. Tetherin mukaan sitä summaa ei ole menetetty, vaan rahat ovat tosiasiassa vain jäädytetty ja turvattu.

Tämä on vuoden Bitcoin-tapahtuma. Sivun lyhyt kestolinkki on bitcoinit.net/98. Sivua on katsottu 794 kertaa.

New Yorkin oikeusministeri syyttää Bitfinexiä ja Tetheriä laajamittaisesta petoksesta on saanut pisteet 8 yhteensä 10 pisteestä. Muistiinpano on arvosteltu 1 kertaa.

Viimeisimpiä Bitcoinin vaiheita