Bitcoinit.net

1 BTC ≈ 45668,75 EUR
100 EUR ≈ 0,0022 BTC

Olet täällä: Artikkelit

Miksi Bitcoin-osoitteissa käytetään base58- eikä base64-koodausta?

Vastauksia otsikossa esitettyyn kysymykseen voi saada suoraan siltä taholta, joka julkaisi Bitcoin-ohjelman vuosikymmen sitten. Ohjelman lähdekoodissa sijaitseva tiedosto base58.h kertoo seuraavat neljä syytä miksi Bitcoinissa suositaan base64:n sijaan base58:aa:

  • Osoitteissa ei haluta näkyvän seuraavia merkkejä: 0OI1*. Edellä mainitut merkit ovat visuaalisesti hyvin samanlaisia eräissä fonteissa. Sen takia joku voisi yrittää luoda sellaisen osoitteen, joka näyttää hyvin samanlaiselta kuin “oikea” osoite.
  • On mahdollista, etteivät ihmiset halua käyttää sellaisia osoitteita, jotka sisältävät muita merkkejä kirjaimien ja numeroiden lisäksi. Tavallinen bitcoinin käyttäjä ei välttämättä osaa tehdä näppäimistön avulla yhtäsuuruusmerkkiä tai muita erikoisempia merkkejä.
  • Sähköpostiviesteissä sähköpostiohjelmat eivät tyypillisesti rivitä osoitteita jos niissä ei ole ns. erikoismerkkejä. Näin ollen osoite pysyy yhdellä rivillä.
  • Kaksoisklikkaamalla osoitetta, tai nykyisin painamalla kosketusnäyttöä esimerkiksi sormella, on mahdollista valita koko osoite samalla kertaa. Se siis tekee osoitteen kopioimisesta helppoa.

*) Esimerkkimerkit ovat: numero nolla, kirjain O niin kuin Oskari, kirjain I niin kuin Iivari ja numero yksi.

Miksi Bitcoin-osoitteissa käytetään base58- eikä base64-koodausta? on saanut pisteet 8 yhteensä 10 pisteestä. Muistiinpano on arvosteltu 3 kertaa.

Viimeisimpiä Bitcoinin vaiheita