Bitcoinit.net

1 BTC ≈ 51880,18 EUR
100 EUR ≈ 0,0019 BTC

Bitcoinin vaiheiden arkisto

Olet täällä: Bitcoinin vaiheet

19.3.2018: Blockchainiin voi upottaa muutakin dataa kuin tietoja valuuttasiirroista

Päivämääränä 2.1.2018 julkaistu tutkimustulos A Quantitative Analysis of the Impact of Arbitrary Blockchain Content on Bitcoin, jonka rahoitti Saksan valtio, paljastaa muun muassa Bitcoinin blockchainissa, mahdollisesti muissakin blockhaineissa, sijaitsevan varsinainen tikittävä aikapommi. Pommi perustuu laittoman materiaalin laittamiseksi osaksi lohkoketjua, blockchainia. Koska blockchain on lokikirja tapahtumista, eikä lokiin tallennettuja muutoksia voi esimerkiksi Bitcoinin blockchainissa koskaan muuttaa, se voi aiheuttaa kryptovaluutalle eksistentiaalisen uhan.

Tutkimuksessa havaittiin, että Bitcoinin blockchainissa on karkeasti arvioituna 1,4 prosenttia kaikesta datasta muuta kuin rahasiirtoihin liittyvää dataa. Tutkijat pystyivät purkamaan ilman erityisiä ohjelmistoja kyseisestä datapaketista yli 1600 tiedostoa. Valtaosa niistä oli täysin harmittomia, kuten hääkuvia, mutta niiden joukossa on myös kyseenalaista ja mahdollisesti eräissä maissa laittomaksi miellettävää materaalia. Tutkijoiden mukaan Bitcoinin blockchainiin on mahdollista upottaa esimerkiksi lapsipornoa, ja sellaisen tiedon liittäminen lohkoketjun osaksi johtaa tilanteeseen, että bitcoinin käyttäminen tulee laittomaksi vähintään 112:ssa eri maassa.

Jo nyt Bitcoin-lohkoketjussa on vähintään kaksi “doxing”-paljastusta. Doxing tarkoittaa Internetissä jonkun henkilön nimen, yhteystietojen ja mahdollisten muiden yksityisten tietojen julkaisemista ilman asianomaisen lupaa. Euroopan Unionin mukaan ihmisellä on oikeus yksityisyyteen netissä ja hänellä on netissä myös oikeus tulla “unohdetuksi”.

Tässä kirjoituksessa esitellyt tiedot perustuvat täällä sijaitsevaan PDF-muotoiseen, englanninkieliseen tutkimusraporttiin.

Tämä on vuoden Bitcoin-tapahtuma. Sivun lyhyt kestolinkki on bitcoinit.net/81. Sivua on katsottu 1406 kertaa.

Blockchainiin voi upottaa muutakin dataa kuin tietoja valuuttasiirroista on saanut pisteet 7 yhteensä 10 pisteestä. Muistiinpano on arvosteltu 1 kertaa.

Viimeisimpiä Bitcoinin vaiheita