Bitcoinit.net

1 BTC ≈ 51880,18 EUR
100 EUR ≈ 0,0019 BTC

Bitcoinin vaiheiden arkisto

Olet täällä: Bitcoinin vaiheet

09.10.2019: Kryptovaluutat kiinnittivät Europolin huomion

Kerran vuodessa julkaistavassa raportissa Europol arvioi minkälaisia rikosten muotoja ja uhkakuvia cybermaailmassa saattaa ilmetä, ja on tähän mennessä jo ilmennyt. Raportin nimi on Internet Organised Crime Threat Assessment, lyhyemmin IOCTA. Noin 60 sivua pitkän englanninkielisen raportin voi ladata PDF-formaatissa Europolin nettisivuilta osiosta Activities & Services tai avaamalla tämän linkin.

Raportissa Europolin huomion ovat viime aikoina kiinnittäneet eritoten cybermaailmaan kytketty rikollisuus, kuten ransomwareksi kutsuttu ilmiö, jossa uhrilta kiristetään rahaa — esimerkiksi kryptovaluuttaa — vastineeksi siitä, että uhri saa vaikkapa uudelleen käyttöoikeuden oman tietokoneensa kovalevylle. Europolia huolestuttaa ransomwaren lisäksi lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö Internetissä. Kolmas merkittävä huolenaihe on maksupetokset, kuten maksukorttien ”skimmaus” ja raha-automaattien ”jackpotting”.

Mitä skimmaus tarkoittaa, entä jackpotting?

Jackpotting tarkoittaa, kirjoitetaan IOCTA-raportissa, raha-automaatin tyhjentämistä hyödyntämällä tarkoitukseen tehtyä tietokoneohjelmaa ja/tai -laitteistoa. Europolin mukaan jackpotting onnistuu lähinnä vanhanaikaisia raha-automaatteja vastaan, mutta alan tekijät kehittävät uusia konsteja.

Europolin näkemys skimmauksesta on, että sen tekijät ovat Europolin toimialueella tyypillisesti lähtöisin Keski-Euroopasta tai Balkanilta. Skimmauksella tarkoitetaan vaikkapa maksukortin magneettiraidan kloonaamista. Skimmauslaite yleensä kytketään raha-automaatin korttiluukun suulle. Rikollinen voi asentaa automaattiin myös neulansilmäkameran varastaakseen uhrilta samaan syssyyn PIN-koodin.

Europol ja kryptovaluutat

Raportissa Europol kehottaa viranomaisia — sekä poliiseja että lainsäätäjiä — kehittämään, jakamaan ja markkinoimaan tietotaitoa kuinka kryptovaluuttoja voidaan tunnistaa ja seurata, ja kuinka voidaan pysäyttää niiden siirtäminen, sekä kuinka ne voidaan ottaa haltuun. Viranomaisia kehotetaan luomaan luottamukseen perustuvia suhteita kryptovaluuttoja käsitteleviin yrityksiin ja muihin tahoihin.

Tämä on vuoden Bitcoin-tapahtuma. Sivun lyhyt kestolinkki on bitcoinit.net/106. Sivua on katsottu 617 kertaa.

Kryptovaluutat kiinnittivät Europolin huomion on saanut pisteet 8 yhteensä 10 pisteestä. Muistiinpano on arvosteltu 1 kertaa.

Viimeisimpiä Bitcoinin vaiheita